The Circle: een fijne boekverfilming over de macht van social media

25 mei 201980/100
Titel
The Circle
Regie
James Ponsoldt
Scenario
James Ponsoldt
Gebaseerd op
De cirkel door Dave Eggers
Acteurs
Emma Watson
Tom Hanks
John Boyega
Jaar
2017
Speelduur
110 minuten
Overall Score
Rating Summary

Nadat ik onlangs De parade las van Dave Eggers, kreeg ik opeens zin om de verfilming van zijn boek De cirkel te kijken. Hoewel dat boek bij mij niet in goede aarde viel, was ik nieuwsgierig hoe Emma Watson het er vanaf zou brengen als hoofdpersonage in de film. En dat deed ze meer dan prima. Wat mij betreft is boekverfilming The Circle dan ook beter geslaagd dan het oorspronkelijke verhaal van Dave Eggers.

Het machtigste internetbedrijf ter wereld

Mae Holland (Emma Watson) kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. Je zou dit kunnen zien als een combinatie van Facebook, Google en Apple. Hun doel: iedereen op aarde moet altijd en overal online te volgen zijn.

Mae ruilt een verschrikkelijk baantje bij een callcenter in voor een job op de helpdesk van de Cirkel. Op haar eerste dag is ze verbaasd én verrukt over het futuristische kantoor waar ze vanaf nu mag werken. Daar komt ook nog eens bij dat haar vader – die lijdt aan multiple sclerose – via de Cirkel een ziektekostenverzekering krijgt. Oftewel: de baan bij de Cirkel is een droom die werkelijkheid wordt.

Toch blijkt algauw dat haar werkgever wel heel veel vraagt. Niet alleen moeten medewerkers op de klantendienst altijd een 100% klanttevredenheid proberen te scoren, ook wordt er verwacht dat je zelf actief bent op social media én dat je meedoet aan de activiteiten die het bedrijf organiseert voor haar medewerkers. Een klein momentje lijkt Mae sceptisch, maar dan dompelt ze zich compleet onder in de wereld van de Cirkel. Haar status begint enorm te groeien.

Na een incident besluit Mae – op hevig aandringen van haar werkgevers – als eerste medewerker van de Cirkel compleet transparant te gaan. Dit betekent dat alles wat ze doet voortdurend gefilmd wordt en live te volgen is. Algauw heeft Mae miljoenen volgers, waarmee ze dagelijks converseert. Van guppy naar social media ster: het gaat Mae Holland voor de wind. Maar dan ontdekt ze langzaam maar zeker ook de donkere kant van social media. Haar goede vriend Mercer wil bijvoorbeeld helemaal geen Cirkelaccount aanmaken en ook haar ouders willen niet altijd en overal gevolgd worden.

Naïviteit en flinterdunne personages

Persoonlijk vond ik The Circle een heel aangename film om naar te kijken. Echte diepgang ontbreekt misschien en de personages zijn flinterdun, maar dat staat de kijkervaring niet in de weg. Ik vind dat Emma Watson het er goed vanaf brengt als Mae Holland. Toch kon ik niet anders dan me ergeren aan dit personage – net als in het boek is Mae zo ontzettend naïef. Ze twijfelt welgeteld een luttele seconde over de indoctrinatie van de Cirkel. Wanneer ze transparant gaat, lijken de miljoenen volgers echter naar haar hoofd te stijgen. Ze wil zich meer en meer laten horen – ook tijdens vergaderingen met de top van de Cirkel. Het is Mae die bijvoorbeeld voorstelt om ook politieke stemmingen via het online platform te laten lopen.

De kracht van social media

De manier waarop de social media-interacties in beeld worden gebracht vond ik heel tof. Op de momenten dat Mae transparant gaat krijgt ze ontzettend veel reacties. Deze verschijnen vaak op het scherm. Hier zie je meestal een aantal goedbedoelde reacties, maar ook een veelheid aan nutteloze comments. Net als op de rest van het internet. Heel verfrissend dus! Het zou immers wel heel ongeloofwaardig zijn als we in de toekomst van The Circle opeens niet meer te maken krijgen met internettrollen. Als de Cirkel mensen kan leren beschaafd te reageren van achter hun toetsenbord, dan zou dat tenminste een verdienste zijn.

Tot slot nam de film tegen het einde een heel andere richting dan ik verwachtte. Ik denk ook dat dit anders is dan ik me herinnerde uit het boek, maar het is al een behoorlijke tijd gelezen dat ik dat boek las. Zaten daar overigens niet super vreemde seksscènes in? Dat blijft de kijker van de verfilming in ieder geval bespaard. Net als de haai – dé metafoor van het boek.

Al met al vond ik The Circle een prima boekverfilming. Ik genoot meer van de film, dan van het oorspronkelijke boek – al kan dat ook liggen aan lage verwachtingen. Net als in het boek is het hoofdpersonage Mae Holland ontzettend naïef, wat mij als kijker toch enorm stoort. De manier waarop de macht van de Cirkel in beeld wordt gebracht, alsook de social media reacties op het scherm vond ik dan weer heel tof. Een prima film voor een avondje thuis.