I’m a cyborg but that’s ok: een bizar cybersprookje

29 september 201870/100
Titel
I'm a cyborg but that's ok
Regie
Chan-wook Park
Scenario
Seo-kyeong Jeong
Chan-wook Park
Acteurs
Soo-jung Lim
Rain
Seong-hun Cheon
Jaar
2006
Speelduur
105 minuten
Overall Score
Rating Summary

Young-Goon gelooft stellig dat ze een cyborg is. Daarom is ze geïnterneerd in een psychiatrische instelling. Young-Goon weigert alle voedsel, zuigt in plaats daarvan op batterijen en praat tegen drankautomaten. De andere patiënten uit de instellingen vinden haar maar vreemd. De enige die Young-Goon begrijpt is Il-Soon. Hij neemt de kenmerken over van de mensen die hij observeert. Wanneer hij verliefd wordt op Young-Goon probeert hij haar terug te brengen naar de realiteit. Maar dat is geen gemakkelijke opgave.

Bizar en hilarisch

I’m a cyborg but that’s ok is een bizarre, maar hilarische film. Het hoofdpersonage Young-Goon heeft enorm veel fantasie. Niet alleen praat ze tegen TL-buizen en drankautomaten, ook is ze ervan overtuigd dat ze haar zieke grootmoeder moet bevrijden. Haar grootmoeder denkt namelijk dat ze een rat is. Grootmoeder werd in een ambulance afgevoerd. Young-Goon weet niet waarheen. Dus wil ze haar redden.

Wanneer de verplegers in de instelling Young-Goon tegenwerken in haar missie, fantaseert ze dat ze hen – en de hele pyschiatrische instelling – overhoop schiet met de geweren in haar vingertoppen. Dit wordt zo goed in beeld gebracht dat je even twijfelt of Young-Goon nu echt een cyborg met kogelschietende vingertoppen is.

De patiënten in de instelling zijn allemaal wel wat stereotiep. Het is een beeld van een ‘gekkenhuis’ vol vooroordelen. Dit houdt de film luchtig, maar toch zou ik willen dat de andere geïnterneerden iets realistischer waren. Zo heb je bijvoorbeeld een vrouw die denkt dat ze kan vliegen door speciale sokken te dragen en een man die zich voortdurend verontschuldigt, omdat hij denkt dat alles zijn schuld is. Grappig zijn deze personages zeker, maar ze zijn behoorlijk karikatuur.

Kleurrijk en romantisch

Een ander belangrijk personage is Il-Soon. Hij kan de andere mensen tijdelijk van hun stoornis redden door die van hen over te nemen. Il-Soon wordt gezien als de dief van het gekkenhuis, maar kan zich op deze manier wel het beste inleven in de andere patiënten. Hij kan immers voelen wat er door hen heengaat.

Als je voorbij de gekkigheid van de film kunt kijken, zie je algauw dat er een bijzondere romance ontstaat tussen Il-Soon en Young-Goon. Hij wil haar kostte wat het kost redden en doet dit op verschillende onroerende manieren. Ondertussen brengt regisseur Chan-wook Park alles ontzettend prachtig in beeld. Het decor is kleurrijk en de gekozen shots zijn prachtig. Ook de soundtrack draagt bij aan een dromerige sfeer.

I’m a cyborg but that’s ok wordt in de synopsis omschreven als een visueel verbluffend surrealistisch cybersprookje. Daar kan ik me alleen maar bij aanspreken. Het verhaal is hilarisch en bizar, maar als je goed oplet ook ontroerend en lief. De shots zijn prachtig, alsook de kleurrijke decors. De film gaat van schattig tot bloederig in enkele seconden.  I’m a cyborg but that’s ok is absoluut geen Hollywood film, maar wel een unieke kijkervaring. Als je voorbij de bizarre elementen kunt kijken, ontdek je een lief romantisch verhaal. Ik vind het een aanrader. 

Ontdek ook deze bizarre boeken

Boek: Mijn jaar van rust en kalmte - Ottessa Moshfegh
Boek: Als niet dan zou - Ali Smith
Boek: Mijn zusje de seriemoordenaar - Oyinkan Braithwaite