Hair Love: een ontroerend familieverhaal

14 maart 2020100/100
Titel
Hair Love
Regie
Matthew A. Cherry
Everett Downing Jr.
Bruce W. Smith
Scenario
Matthew A. Cherry
Jaar
2019
Speelduur
7 minuten
Overall Score
Rating Summary

Het ontroerende Hair Love won in 2020 de Oscar voor de beste korte animatiefilm en dat is mijns inziens helemaal terecht. In deze film maken we kennis met een vader die voor het eerst het haar van zijn dochter moet doen. En dat is nog een hele uitdaging. De liefde tussen vader en dochter spat van het scherm. Ik ben fan.

Vader en dochter

De zevenjarige Zuri probeert haar prachtige dikke haar te doen terwijl ze een instructievideo kijkt. Vandaag is een speciale dag, dus Zuri wil er goed uitzien. Helaas lijkt haar haar een eigen wil te hebben. Het resultaat is absoluut niet zoals ze had gehoopt.

Moeder is niet thuis, maar gelukkig komt vader Stephen helpen. Voor het eerst waagt hij zich aan het prachtige haar van zijn dochter. Ook hij heeft de instructievideo nodig, maar uiteindelijk lukt het ze samen om Zuri’s haar te temmen. Simpelweg door niet op te geven. Samen staan ze sterk.

Een speciale dag

De kortfilm Hair Love straalt zoveel positiviteit en liefde uit dat deze zeven minuutjes echt een feestje zijn om te kijken.  De band tussen vader en dochter is ontzettend ontroerend. Sowieso voelen de personages levensecht. De animaties zijn kleurrijk en vertederend – net als het complete verhaal. Tegelijkertijd behandelt Hair Love een belangrijk thema. Lange tijd leefde onder Afro-Amerikaanse vrouwen het idee dat hun natuurlijk haar niet mooi was – oa. als gevolg van vele racistische uitingen. Hair Love is een viering van de schoonheid van het natuurlijke haar.

Emoties (lees: de tranen) komen overigens pas echt in de laatste scène. Dan beseffen we waarom vandaag zo’n belangrijke dag is voor Zuri en haar vader.

Hair Love is een kleurrijk en hartverwarmend familieverhaal over doorzettingsvermogen en de liefde tussen vader en dochter.

Gerelateerde berichten